Groningen, [19 februari] – Vandaag vindt er een procedurevergadering plaats met de vaste commissie voor Asiel en Migratie, waarin minister Faber haar brief van 13 februari 2025 zal bespreken. In deze brief meldt de minister dat zij het advies van de Raad van State gaat bestuderen en een nader rapport zal opstellen, dat op 7 maart in de Ministerraad besproken zal worden.
LGBT Asylum Support heeft eerder, op 24 oktober 2024, de minister per brief gewaarschuwd voor de ernstige gevolgen van haar vergaande asielmaatregelen, waaronder het niet mogelijk maken van het nareizen voor ongehuwde partners van lhbtiq+ asielzoekers. Immers kunnen deze queer asielzoekers niet huwen in hun land van herkomst. Deze vergaande asielmaatregelen zijn niet alleen volstrekt onhaalbaar gezien o.a. de huidige problemen in wachttijden bij de IND die oplopen tot 30 maanden en overvolle azc’s, maar zijn ook veruit discriminerend.
De Raad van State heeft ook bevestigd dat de voorgestelde wetgeving discriminerende effecten kan hebben. De stichting wijst met een tweede brief erop dat deze maatregelen in strijd zijn met de grondwet, die gelijke behandeling waarborgt voor iedereen in Nederland, ongeacht seksuele gerichtheid. “Het is ontoelaatbaar dat lhbtiq+ statushouders worden benadeeld ten opzichte van hun heteroseksuele statushouders,” aldus Sandro Kortekaas, voorzitter van de stichting LGBT Asylum Support.
Met de oproep aan de Nederlandse samenleving om meldingen van discriminatie te doen bij discriminatie.nl of de politie, hoopt de stichting een krachtig signaal af te geven tegen deze onrechtvaardige voorstellen in wetgeving. Ze benadrukken dat kwetsbare lhbtiq+ asielzoekers recht hebben op bescherming en gelijke rechten, en dat de overheid hen een veilige omgeving moet bieden.
LGBT Asylum Support sluit de brief af met een krachtige boodschap: “Wij zetten ons met liefde in voor de veiligheid van queer asielzoekers, en roepen de minister op om hen te beschermen in plaats van te discrimineren.”
2025-02-19-tweede-brief-naar-lhbtiq-discriminerende-wetgeving-in-nareizen-ongehuwden-