In 2024 worden lhbtiq+ asielzoekers nog altijd door de IND afgewezen op criteria die sinds 2018 bij afspraak met de Tweede Kamer niet meer zijn toegestaan. LGBT Asylum Support heeft in de laatste werkweek van inmiddels ex-staatssecretaris Eric van der Burg een derde brief van dit jaar verzonden over het niet nakomen van deze afspraken. Met gelijk aan de eerste twee brieven van dit jaar, zijn deze voorzien van voorbeelden waarbij duidelijk wordt dat de IND al zeven jaar lang breed toetst op geschrapte termen als ‘bewustwordingsproces’ en ‘zelfacceptatie’. December 2018 informeerde de staatssecretaris middels een kamerbrief over geschrapte criteria het volgende: ‘De termen ‘bewustwordingsproces’ en ‘zelfacceptatie’ komen niet meer voor in de nieuwe werkinstructie. De IND zal de vreemdeling dan ook niet meer vragen om zijn bewustwordingsproces te schetsen of om aannemelijk te maken dat er sprake is van zelfacceptatie.’ Echter het is niet enkel de IND, ook rechtbanken volgen dit zoals in een recente afwijzende conclusie gemeld wordt: ‘de verklaringen over de bewustwording van uw homoseksualiteit’. Reden genoeg om de petitie #NietGayGenoeg 4.0 op te starten.
Identiteitsgroei
Vanaf 2017 doet LGBT Asylum Support onderzoek naar op welke wijze lhbtiq+ asielzoekers worden afgewezen. Dat resulteerde in de eerste petitie onder de naam #NietGayGenoeg. Op basis hiervan werd in 2018 een motie van D66 in de Tweede kamer aangenomen waarbij de staatssecretaris opdracht kreeg de werkinstructie aan te passen in samenwerking met belangenorganisaties. Dat overleg vond destijds niet plaats met LGBT Asylum Support. Echter ziet de stichting dat deze omstreden termen nog altijd worden gebruikt. “De nieuwe minister wil streng en rechtvaardig zijn. Het niet nakomen van afspraken door haar eigen dienst IND met de Tweede Kamer zou daarmee hard moeten worden aangepakt”, stelt Sandro Kortekaas, voorzitter LGBT Asylum Support. Uit onderzoek door LGBT Asylum Support van tientallen afgewezen procedures blijkt bovendien de noodzaak tot herziening ook op andere gronden. Zoals het ontbreken van heldere regelgeving in het opstellen en toepassen van het referentiekader. Maar zeker ook het volledig ontbreken van identiteitsgroei als toetsingskader. Een criterium dat sinds 2022 in een asielprocedure van een afgewezen Ugandese asielzoekster door mede toedoen van LGBT Asylum Support met succes geïntroduceerd werd. Sindsdien verwijzen zowel de IND én rechtbanken naar de huidige werkinstructie waar deze geheel niet in vermeld staat en waar de ex-staatssecretaris per brief op deze fout gewezen is.
Gevlucht uit homofoob Ghana, kansloos in Nederland
Met inmiddels de vierde petitie #NietGayGenoeg 4.0 vraagt de stichting nogmaals aandacht voor eerlijke beoordeling van kwetsbare queer vluchtelingen die onjuist afgewezen zijn. Zoals het voorbeeld in de brief van 30 april van Sadick, een homoseksuele man afkomstig uit Ghana die al 4 ½ maand in vreemdelingendetentie verblijft. Na betrapping met een man door zijn vrouwelijk partner moest hij halsoverkop zijn geboorteland ontvluchten. Op 11 april 2024 vroeg hij direct te Schiphol asiel aan, maar werd in eerste procedure afgewezen. Uit angst, maar ook als publiek figuur afkomstig uit de muziek en modewereld, durfde hij tijdens zijn eerste procedure nog niets te vertellen over zijn dubbelleven. En terwijl hij in detentie verbleef, werd tevens strenge wetgeving naar lhbtiq+ ers in Ghana een feit. Echter zonder voorbereiding in een tweede, versnelde procedure, met zijn leven lang verborgen homoseksualiteit als nieuw feit, beoordeelde de IND hem overduidelijk oneerlijk op een proces van (zelf)acceptatie van zijn homoseksualiteit. Zoals één van de vele vragen: ‘Accepteerde u direct uw homoseksualiteit toen u dit ontdekte?’ En wees daarmee vanuit dit verboden toetsingskader ook zijn tweede procedure resoluut af. Deze week dient zijn zaak bij de rechtbank waar LGBT Asylum Support een rapport voor schreef. Kortekaas: “Het is volstrekt onacceptabel dat dit al jarenlang zo door kan gaan en de ex-staatssecretaris niets heeft opgelost maar problemen enkel vooruit heeft geschoven. Dit maakt lhbtiq+ asielzoekers, zeker in detentie, volstrekt kansloos. Bovendien, de strenge wetgeving in Ghana is bij de IND bekend en wil deze hem uitzetten naar Zuid-Afrika. Dat is volstrekt inhumaan naar hen die bescherming nodig hebben.”
Link naar petitie
https://nietgaygenoeg.petities.nl/