#NietGayGenoeg de verhalen

‘Born this way’ maar NietQueerGenoeg

Clarence Amihere is een jonge, homoseksuele man – ‘born this way’ – die zijn homofobe land Ghana ontvluchtte nadat zijn ouders hem verstoten hadden. Hij vluchtte naar Oekraine maar ook daar ondervond hij vanwege zijn gedrag en uiterlijk homofobie. Vanwege de oorlog in Oekraine met Rusland vluchtte hij nogmaals maar nu naar Nederland als ‘derdelander’. Echter Nederland als veilig land voor lhbtiq+ ers wees hem als queer vluchteling af als zouden zijn verklaringen volgens de IND niet persoonlijk genoeg zijn. Vanuit een tunnelvisie werd er gevraagd naar ‘momenten’ waar hij zich voor het eerst realiseerde dat hij op mannen viel en werden zijn verklaringen gezien als oppervlakkig hoe hij achter zijn homoseksuele gevoelens kwam. ‘‘U geeft met uw verklaringen geen inzicht in wanneer u zich voor het eerst realiseerde dat u op mannen viel en wat dit persoonlijk met u deed.’ En dat terwijl hij in al zijn verklaringen juist aangeeft nooit heteroseksuele gevoelens te hebben gehad, altijd door zijn omgeving uitgescholden en gepest werd. Enkel omdat, zoals hij zelf verklaart ‘Dat ik anders was.‘. Vervolgens ondervond hij de traumatische gevolgen, werd hij door zijn afwijkende gedrag van school geschorst en uiteindelijk door zijn ouders uit huis gezet. 

Identiteitsgroei niet onderzocht

In zijn procedure bracht LGBT Asylum Support twee rapporten in waar niets anders dan op basis van waarnemingen maar ook verklaringen van vrienden Clarence in alle opzichten gay is, een partner heeft, actief is op gay apps, uitgaat en het queer leven in alle opzichten omarmt. Zijn identiteitsgroei die hij hier in vrijheid meemaakt, is daarmee een volstrekt ander proces dan in land van herkomst. Desondanks wordt het door de IND niet erkent en niet onderzocht. Want zijn verklaringen als ook de brieven zouden niet persoonlijk genoeg zijn. Echter in gesprekken laat Clarence weten zich in Nederland veilig te voelen en neemt deel aan verschillende activiteiten. In het rapport van LGBT Asylum Support wordt dan ook gesteld: ‘Zich veilig voelen, zich gedragen zoals eenieder in Nederland, is niets anders dan persoonlijk.’

De IND heeft op 29 augustus zijn zitting gepland. In meerdere opzichten toetst en wijst de IND zijn asielprocedure onjuist af. De IND wil hem daarom terugsturen naar Ghana. Een land waar hij moest vluchten vanwege zijn uiterlijk en gedrag en waar zelfs als iemand als lhbti’er aangemerkt wordt, drie jaar cel riskeert.

 

Link naar petitie

https://nietgaygenoeg.petities.nl/

Gevlucht uit homofoob Ghana, vanuit detentie onjuist getoetst en daarmee kansloos

 

Met inmiddels de vierde petitie #NietGayGenoeg 4.0 vraagt de stichting nogmaals aandacht voor eerlijke beoordeling van kwetsbare queer vluchtelingen die onjuist afgewezen zijn. Zoals het voorbeeld in de brief aan voormalig staatssecretaris Erik van der Burg van 30 april over Sadick. Sadick  is een homoseksuele man afkomstig uit Ghana die al 4 ½ maand in vreemdelingendetentie verblijft. 

 

Na betrapping met een man door zijn vrouwelijk partner moest hij halsoverkop zijn geboorteland ontvluchten. Op 5 februari 2024 vroeg hij direct te Schiphol asiel aan, maar werd in eerste procedure afgewezen. Uit angst, maar ook als publiek figuur afkomstig uit de muziek en modewereld, durfde hij tijdens zijn eerste procedure nog niets te vertellen over zijn dubbelleven. En terwijl hij in detentie verbleef, werd tevens strenge wetgeving naar lhbtiq+ ers in Ghana een feit. 

 

Echter zonder voorbereiding in een tweede, versnelde procedure, met zijn leven lang verborgen homoseksualiteit als nieuw feit, beoordeelde de IND hem overduidelijk oneerlijk op een proces van (zelf)acceptatie van zijn homoseksualiteit. Zoals één van de vele vragen: ‘Accepteerde u direct uw homoseksualiteit toen u dit ontdekte?’ En wees daarmee vanuit dit verboden toetsingskader ook zijn tweede procedure resoluut af. 

 

Op woensdag 17 juli diende zijn zaak bij de rechtbank waar LGBT Asylum Support als deskundige een rapport voor schreef wat onderdeel was waarover de rechter kritische vragen stelde aan de IND. Binnen een week zal uitspraak van de rechtbank verwacht kunnen worden. 

 

Sandro Kortekaas, voorzitter LGBT Asylum Support: “Het is volstrekt onacceptabel dat deze vorm van onjuist toetsing en afwijzing al jarenlang zo door kan gaan en de ex-staatssecretaris niets heeft opgelost maar problemen enkel vooruit heeft geschoven. Dit maakt lhbtiq+ asielzoekers, zeker in detentie, volstrekt kansloos. Bovendien, de strenge wetgeving in Ghana is bij de IND bekend en wil deze hem uitzetten naar Zuid-Afrika. Dat is volstrekt inhumaan naar hen die bescherming nodig hebben.” 

 

Link naar petitie

https://nietgaygenoeg.petities.nl/