Brandbrief premier Rutte

LGBT Asylum Support en lhbti-organisaties sturen brandbrief aan premier Mark Rutte 

Menselijke maat volledig zoek in lhbti-asielprocedures.

In een brandbrief aan premier Rutte trekken LGBT Asylum Support en verschillende (politieke) lhbti-organisaties* aan de bel. Er moet volgens de ondertekenaars een eind komen aan de schandalige wijze waarop lhbti-vluchtelingen worden behandeld en eisen een veilige leefomgeving voor lhbti’s in azc’s. Aanleiding voor de brandbrief is de wijze waarop het COA samen met de politie op 10 februari jl. een lesbisch/transgender koppel en hun zoon in allerijl gedwongen heeft om te verhuizen naar een ander azc. Voor de ondertekenaars van de brandbrief is het incident de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Het is het zoveelste incident waaruit blijkt dat het COA geen veilige leefomgeving kan garanderen voor LHBTI vluchtelingen. 

Sandro Kortekaas, voorzitter LGBT Asylum Support: ‘Van deze gedwongen verhuizing die we als voorbeeld gesteld hebben, was ik ooggetuige. Getraumatiseerde vluchtelingen waarbij het COA dreigde hun procedure stop te zetten en de politie dreigde hun kind af te nemen als ze niet meewerkten. 

Onevenredig veel machtsvertoon waarbij elke vorm van respect, de menselijke maat maar vooral een lhbti-beleid naar kwetsbare asielzoekers volledig zoek was. Maar nog erger, een kind die hiervan getuige was.”LGBT Asylum Support en veel andere organisaties hebben door de jaren heen zonder succes het COA aangesproken op de misstanden. Bij de toenmalige huidige staatssecretaris Broekers-Knol vinden de organisaties ook geen luisterend oor. De ondertekenaars willen daarom dat de premier zijn verantwoordelijkheid neemt als hoofdverantwoordelijke voor het kabinetsbeleid. 

Het is uniek dat zoveel organisaties de handen ineen hebben geslagen om een brandbrief te sturen naar de premier. Het toont aan hoe groot de zorgen zijn binnen de LHBTI-gemeenschap over de situatie van LHBTI vluchtelingen in azc’s. Kortekaas: “In 2020 heeft LGBT Asylum Support twee onderzoeksrapporten geschreven over de aanhoudende onveilige situaties voor lhbti-asielzoekers in opvanglocaties. Met de conclusies zoals het invoeren van beschermende lhbti-units of een eigen azc voor lhbti’s, wordt niets gedaan. Enkel een regenboogvlag is onvoldoende. Het gaat om structureel beleid waarbij lhbti-asielzoekers beschermd moeten worden tegen de mensen voor wie ze gevlucht zijn.”