LGBT Asylum Support stuurt achtste brandbrief over het waarborgen van gelijke behandeling en veiligheid voor lhbtiq+ asielzoekers in de opvangTwee uit Cuba gevluchte queer asielzoekers die een langdurige relatie met elkaar hebben, zijn gedurende hun asielprocedure voor een tweede keer van elkaar gescheiden door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Deze inhumane beslissing komt op het moment dat zij hun nader gehoor bij de IND krijgen, het meest belangrijke onderdeel van hun asielprocedure. LGBT Asylum Support stuurde eerder dit jaar verschillende meldingen naar het COA dat de splitsing van een eenheid in strijd is met zowel Europese als Nederlandse wet- en regelgeving zoals artikel 8 EVRM. Uiteindelijk werden door deze acties beiden door het COA bij elkaar in één azc geplaatst. Maar nam het COA recent nogmaals een beslissing om één van hen in azc Ter Apel en de andere in azc Budel te plaatsen.
Emmanuel en Ruben zijn afkomstig uit Cuba, hebben hun veiligheid en leven op het spel gezet in de hoop op een veiliger toekomst in Nederland. Hun situatie wordt nog nijpender door de discriminatie en vervolging die zij in hun thuisland hebben ervaren vanwege hun seksuele geaardheid. Het COA heeft herhaaldelijk beloofd de kwetsbaarheid van lhbtiq+ asielzoekers serieus te nemen, maar met het nogmaals niet respecteren van hun relatie en daarmee het scheiden van deze twee individuen, ondermijnt het deze belofte volledig. Bovendien is er sprake dat één van hen nu niet in een lhbtiq+ unit wordt opgevangen wat aantoont dat ook het beleid van het COA niet consistent is.
Volgens de Europese richtlijn voor de bescherming van vluchtelingen en de Nederlandse Asielwet dient rekening gehouden te worden met de bijzondere kwetsbaarheid van lhbtiq+ asielzoekers. Nederland biedt bescherming aan mensen die in hun land van herkomst een gegronde vrees hebben voor vervolging vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. De beslissing echter om het queer koppel opnieuw van elkaar te scheiden is niet alleen een schending van hun mensenrechten, maar ook een inbreuk op hun asielprocedure omdat hun langdurige relatie onderdeel is van hun asielmotief. Waarbij het zeer ongebruikelijk is dat een eenheid gesplitst wordt en daarmee niet beschermd wordt.
“Ronduit verschrikkelijk”, zegt Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support. “Het is onacceptabel dat het COA de rechten van dit queer Cubaanse koppel, voor een tweede keer negeert. Hun scheiding is niet alleen voor beiden een emotionele belasting in het meest belangrijke onderdeel van hun asielprocedure, namelijk hun nader gehoor. Maar ook een directe bedreiging voor hun veiligheid en welzijn waarbij pijnlijk duidelijk wordt hoe de rechten van lhbtiq+ asielzoekers geschonden worden. Wij roepen het COA en de betrokken instanties zoals de IND op om deze beslissing onmiddellijk te herzien en de nodige stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat zij met respect en waardigheid worden behandeld.” De organisatie heeft bij het COA maar ook bij de inspectie Justitie en Veiligheid en de Nationale ombudsman benadrukt dat het om een langdurige relatie gaat en roept op dat hun rechten beschermd moeten worden.