LGBT Asylum Support legt met spontane sit-in actie deel van Amsterdamse Pride Walk kort stilAandacht voor rapport #ProtectUs en nieuwe petitie #LGBTIQ+unitsNu

Afgelopen zaterdag hield LGBT Asylum Support tijdens de Amsterdamse Pride Walk met een groep van meer dan 100 lhbtiq+ asielzoekers als protest een sit-in naast de brug van het Homomonument. In navolging van de Pride Walk in Londen waar een groep van Ugandese lhbtiq+ de Pride Walk uit protest met een half uur stillegde, was het in Amsterdam een oproep om aandacht te vragen voor de kwetsbare positie van alle lhbtiq+ asielzoekers in Nederland. Op aanwijzingen van voorzitter Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support, hielden niet alleen de drummers zich stil, maar stopte met deze actie een deel van de Amsterdamse Pride Walk in een halve minuut zittend, verstild protest op de brug naast het homomonument.

Met een korte speech legde Sandro Kortekaas de noodzaak van dit protest uit. Want eerder dit jaar overleden twee jonge lhbtiq+ asielzoekers door zelfdoding vanuit hun azc. Eén daarvan, de 21-jarige Russische trans vrouw Khina, werd in februari met vele bloemen herdacht op het Homomonument. Met dit protest van een halve minuut stilte werd niet alleen Khina maar ook de 19-jarige uit Jemen afkomstige Haithem herdacht die ook door zelfdoding in zijn azc om het leven kwam. In zijn azc werd hij door dezelfde landgenoten die hem begroeven, als homo gediscrimineerd. En ondanks deze signalen van verhoudingsgewijs enorm aantal van zelfdodingen bij lhbtiq+ asielzoekers, de vele brieven van LGBT Asylum Support die volgden, wil de staatssecretaris geen onderzoek doen naar aanhoudende onveilige situaties bij lhbtiq+ asielzoekers in hun opvang.

In Nederland zijn wie je bent behalve in een azc
Achterliggende reden voor dit protest is ook het recent door LGBT Asylum Support aangeboden onderzoeksrapport #ProtectUs. Dit inmiddels derde onderzoeksrapport, uitgevoerd op een groep van 95 lhbtiq+ asielzoekers, werd op 4 juli aan de Tweede Kamer aangeboden. Uit dit onderzoeksrapport en voorgaande rapporten blijkt dat de onveiligheid bij deze kwetsbare groep onveranderd onveilig is ondanks motie in 2020 in de Tweede Kamer. In deze motie op basis van rapporten door LGBT Asylum Support, kreeg de staatssecretaris de opdracht om azc’s veiliger te maken voor kwetsbare groepen zoals lhbtiq+. Desondanks blijkt uit onderzoek dat tweederde wordt gediscrimineerd en een nog grotere groep gaat terug in de kast ondanks dat zij in Nederland om bescherming vragen om te kunnen zijn wie zij willen zijn. De stichting is daarom een nieuwe petitie gestart onder de naam #LGBTIQ+unitsNu om die veiligheid in azc’s door middel van beleid vast te leggen. Met dit protest, liet LGBT Asylum Support zien dat Pride nog steeds een protest is en moet zijn. Waarbij opkomen voor de rechten van kwetsbare lhbtiq+ asielzoekers die in Nederland beschermd willen worden, het kunnen zijn wie je bent, meer dan belangrijk is.- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Bijlagen: persbericht 27 juli 2023, 07-27 LGBT Asylum Support sit in tijdens Amsterdamse Pride Walk
Afbeelding Pride Walk 2023, LGBT Asylum Support op Museumplein

Link naar de petitie
https://lhbtiqplusunits.petities.nl/

Link naar het onderzoeksrapport #ProtectUs
https://lgbtasylumsupport.nl/protectus/

In 2024 worden lhbtiq+ asielzoekers nog altijd door de IND afgewezen op criteria die sinds 2018 bij afspraak met de Tweede Kamer …

Op vrijdagmorgen 28 juni zijn drie bewoners van één van de lhbtiq+ units van azc Ter Apel in hun unit bedreigd met …

LGBT Asylum Support stuurt derde brandbrief binnen een maand naar demissionair staatssecretaris Erik van der Burg over tientallen onveilige situaties [persbericht 7 …